Hledáte pohybovou aktivitu vhodnou i pro vás?

Chcete zažít pořádnou dávku dobrodružství? Možná je na čase odhodit strach, vzepřít se lenosti a nazout trekové boty. V posledních letech se nejenom lehká turistika těší velké oblibě. Proč tedy nevyzkoušet její přínosy pro lidské zdraví?

Náročný terén

Pohyb představuje jeden z nejpřirozenějších a nejstarších druhů pohybů vůbec. Horská turistika v sobě snoubí zase pohyb a poznávání tajuplných míst naší přírody. Díky turistice tak můžete hravě budovat svou fyzičku a zároveň zažít nejedno dobrodružství na cestách. Zatímco někteří se vydají jen na jednodenní výlet, jiní přeletí půl světa, aby mohli zažít dosud nepoznané. Nemusíte však zdolávat vrcholky vysokých Alp, ani And. V České republice je celá řada zajímavých tras, včetně tolik oblíbených ferrat. Ty jsou však určeny spíše pro pokročilejší horaly, kteří se nebojí šplhat na nezpevněných trasách s lezeckým vybavením.

Turistika je krásná ve své rozmanitosti. Jednotlivé trasy se od sebe liší svou náročností a díky tomu je může absolvovat téměř kdokoliv. Mějte ale na paměti, že počasí ve vyšších nadmořských výškách je velmi proměnlivé a neměli bychom tak přípravy brát na lehkou váhu. Ano, samozřejmě se najde nespočet nadšenců, kteří absolvují horskou túru v sandálech i žabkách. Zvláště jako začátečníci však buďte více konzervativní a vsaďte na kvalitní trekovou obuv.

Chůze v lese

Oblečení do nepohody

V blízkosti řady horských túr nenajdete příliš mnoho možností, jak doplnit zásoby jídla a vody. Podobně je tomu i s místy, kde by se dalo zahřát nebo usušit. Přípravě tak věnujte patřičnou pozornost. Oblečení by mělo být nepromokavé a odolat nepřízni počasí i silnému větru. Do batohu pak nezapomeňte přibalit i několik párů náhradních ponožek, jistě je na dlouhé túře oceníte. V chladnějších dnech se ale mohou hodit i rukavice nebo třeba čepice. Místo tlustého a těžkého oblečení, raději oblékejte vrstvy, podobně jako je tomu u cibule.