Sladká Francie

Francie a její hlavní město Paříž je jednou z nejnavštěvovanějších zemí. Míří zde kroky každého správného turisty a je jen málo žen, které netouží po prožití romantického víkendu zrovna v tomto městě. Opovrhovat nemůžeme jak památkami, tak jedinečnou módou, způsobem života zdejších obyvatel, kteří si jej opravdu umí užívat, nezaměnitelnou kulturou, ale ani delikátní kuchyní, která neočaruje jen málo koho. Jedná se o zemi nejen sýrů a pečiva, tedy slaných pochoutek, ale také sladkých dezertů, o nichž bude právě dnes chuť. Po přečtení tohoto článku budete bezesporu shánět praha paříž letenky, abyste tyto zázraky mohli okusit na vlastní kůži (v tomto případě na vlastní chuťové buňky).

dezert mousse

Vůbec nejtypičtějším francouzským dezertem je crème brûlée, který bývá v našich končinách velice často zaměňovaný za vanilkový puding, posypaný cukrem a ožehlý pistolkou. Z této kombinace by se i tomu nejhoršímu cukráři ve Francii zježily vlasy, protože téměř jedná o národní chloubu, s jejichž přípravou si dávají opravdu záležet. Zda se jedná i původem o francouzský dezert, není jisté, ovšem to, že v jeho přípravě, která se skládá z vaječného krému ze smetany, vanilky a zkaramelizované krusty na povrchu, opravdoví mistři. Nejdůležitějším bodem v receptu je co možná nejvyšší kvalita používaných potravin. Použijeme-li totiž místo vanilkového lusku nebo alespoň aromatu, ten nejlevnější, a ještě k tomu vanilínový cukr, výsledek jistě nijak luxusní nebude.

Další dezert, který vám představím a jehož napodobeninu můžete nalézt i v našich českých cukrárnách v podobě banánku z věnečkového těsta, vyrobil již v 18. století slavný Marie-Antonie Créme, který připravoval nejvybranější pochoutky pro královskou rodinu. Ta si tento lahodný, ovšem lehký dezert, zvaný eclair, velice oblíbila a dodnes si na něm Francouzi pochutnávají a obdarovávají se jím při návštěvách. Nebudu vás již dlouho napínat a prozradím vám, že se jedná o podlouhlou tyčinku z odpalovaného těsta, která je naplněna lahodným a nadýchaným krémem. Příchutě se liší a můžete si vybrat opravdu cokoli, na co máte chuť. Ve Francii a konkrétně i v Paříži narazíte na nespočet cukrářem, jež se zaměřují jen a jen na tento dezert.

Makronky a eclair

Co by to bylo za článek o francouzských pamlscích, kdyby se v něm nezmiňovalo o dnes velice oblíbených makronkách. Svůj původ nalézají ale již v neuvěřitelném 8. století, kdy tuto sněhovou barevnou pusinku plněnou krémem nebo jen protřenou lahodnou a kvalitní marmeládou, v Benátkách, a to v klášteře. Největší slávu ovšem zaznamenaly až ve století 18. kdy je začaly připravovat francouzské jeptišky, které si s jejich prodejem vydělávaly peníze na přežití. Paradoxem je fakt, že je dnes příprava tohoto dezertu považována za vyšší cukrářskou.

Velice oblíbené jsou i nejrůznější koláče, zejména tedy ty citrónové, které si oblíbí milovníci kombinace sladké a jemné kyselé chuti v kombinaci s lahodným těstem.